Tamna čokolada čuva krvne žile i štiti od ateroskleroze

Photo by: 24sata.hr

Photo by: 24sata.hr

Jedenje tamne čokolade povećava flekisibilnost krvnih žila, zato što ova poslastica obiluje flavonolom koji opušta stijenke arterija i tako olakšava protok krvi.

Tamna čokolada sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija koji nastaje zbog kolesterola i staničnog otpada, izvijestili su znanstvenici s nizozemskog Sveučilišta Wageningen i Instituta za hranu i prehranu. Jedenje ove poslastice u umjerenim količinama čuva fleksibilnost krvnih žila i smanjuje rizik od ateroskleroze, otvrdnuća krvnih žila zbog nakupljanog plaka.
Flavonol iz čokolade snižava krvni tlak i opušta stijenke arterija olakšavajući tako protok krvi, piše University Herald. Međutim, veća razina flavonola nema bolji učinak, ali poboljšava okus, a samim time i želju za ovom zdravom poslasticom, potvrdilo je istraživanje.
– Rezultati istraživanja potvrđuju da u čokoladi možemo uživati bez imalo krivnje, ali i daju nadu za bolju prevenciju i liječenje bolesti krvnih žila – istaknuo je dr. Gerald Weissmann, glavni urednik časopisa “Udruženje američkih društava za eksperimentalnu biologiju”.

(24sata.hr)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s